divendres, 14 de gener del 2011

CURACIÓ EMOCIONAL

Aquí està el contingut del meu treball exposat a classe. Tracta precisament de com podem alleugerir o fins i tot curar l'estrés, l'ansietat... als quals estem sotmesos moltes vegades, sempre mitjançant tècniques naturals. El treball està basat en un llibre titulat " Curació emocional", escrit per David Servan-Schreiber.

Sorprenentment, el final del segle XX va significar el descrèdit de la psiquiatria i el psicoanàlisi, així com dels seus principis i dogmes. En detriment d’ambdues especialitats, en  diferents centres d’investigació s’està desenvolupant una nova medicina de les emocions que tracta d’alleujar la depressió, l’ansietat o l’estrès  mitjançant una combinació de mètodes que utilitza el cos en lloc de teràpies basades en l’ús del llenguatge o les additives substàncies químiques.
Segons aquest punt de vista, tot el que ens passa part del cervell, el qual es troba dividit en dos:
Ø  El cognitiu: seu del llenguatge i el pensament i
Ø  L’emocional: controla els aspectes que regeixen el benestar psicològic.
Els trastorns emocionals són conseqüències de disfuncions en aquest últim, fruit en moltes ocasions de doloroses experiències viscudes en el passat.
I per canviar aquesta situació és necessari “reprogramar” el cervell emocional a partir de mètodes i tècniques naturals: el control del ritme cardíac, l’alimentació, l’exercici físic, la comunicació afectiva... Capacitats innates que permeten recuperar l’equilibri i el benestar.
David Shervan, un professor i investigador,  posa al nostre abast una nova concepció de la medicina de les emocions la qual ens porta a entendre que gran part del mètode de curació es troba en les nostres pròpies mans.
La clau de la medicina del segle XXI serà llavors, el vincle entre el cos i l’esperit, segons el psiquiatra David Servan-Schreiber, per a qui és necessari tractar bé el cos, cosa que ens permetrà continuar vivint. Aquesta saviesa està essent recuperada per la medicina ja què la ciència demostra que això funciona. Per aquest motiu és possible curar l’ansietat, la depressió i l’estrès sense medicaments.  
Els nous senders de la medicina:
o   La coherència cardíaca: el ritme cardíac varia constantment, cosa que és normal perquè el cos s’adapta en cada moment als esdeveniments i les emocions. En els estats d’estrès, ansietat, depressió o còlera, la freqüència del ritme cardíac  entre dos  batecs es torna irregular o “caòtica”. En els estats de benestar, compassió o gratitud, aquesta freqüència es torna coherent: l’alternança entre acceleracions i desacceleracions del ritme cardíac és regular. La coherència maximitza la variació en el transcurs d’un interval de temps donat i condueix a una major i més sana freqüència cardíaca.
S’han realitzat estudis a persones que pateixen insuficiència cardíaca severa. Com és d’esperar en aquests casos,  els símptomes físics dels pacients són fogots, fatiga, edema... anaven acompanyats d’ansietat i depressió.  Al cap de sis setmanes de tractament, el grup havia après a controlar la seva coherència i havia aconseguit disminuir considerablement el nivell d’estrès (22%) i depressió (34%).  L’estat físic també millorà.
Prop de sis mil empresaris a Londres van posar en pràctica aquesta formació de coherència  del ritme cardíac. Això demostra que contraresta l’estrès en els seus tres nivells que influeix: en el pla físic, emocional i social.

o   Els moviments oculars (EMDR): la integració neuro-emocional pels moviments oculars és una teràpia que permet curar traumatismes del passat imitant el moviment dels ulls que es produeixen momentàniament mentre un dorm. De totes formes no existeix unanimitat entre els psiquiatres sent així polèmic. Quan es diu que el fet de moure els ulls canviarà alguna cosa en la vida de la gent que ha patit grans traumes com violacions, la pèrdua d’un nen o un genocidi, això sembla impossible. Però hi ha ja 16 estudis controlats que demostren que això funciona després d’algunes sessions d’EMDR. És tan delirant com eficaç.  
No se sap del tot com funciona. quan hi ha una emoció molt forta unida a un traumatisme passat, o bé no es pot pensar en ella perquè la persona se sent molt malament, o bé s’està abatut per ella. La clau està en poder observar l’emoció sense deixar-se enfonsar en ella. És el que permet EMDR. L’altra hipòtesi és que la tècnica activaria el mecanisme de reorganització de la informació que té lloc durant la son. L’emoció unida al traumatisme seria així finalment redirigida.   

o   L’alba:  el cervell emocional és molt sensible als diferents ritmes biològics. Gràcies a una llum que simula l’aparició progressiva de l’alba, és possible despertar-se aclarit, un tractament eficaç per als dies amb núvols, particularment els d’hivern.

o   L’acupuntura: és una tècnica que calma el cervell emocional.  L’acupuntura s’ha practicat ininterrompudament  durant cinc mil anys especialment pels xinesos.  En aquesta imatge, l’estimulació provocada per una agulla d’acupuntura sobre el  dors de la mà condueix a una desactivació de les àrees del dolor en el cervell emocional. Aquest resultat s’accentua quan l’acupuntor manipula l’agulla.

 
o   Els omega-3: més de la meitat del cervell està format per àcids greixosos. Consumir àcids greixosos Omega-3, presents sobre tot en els olis de peix, facilita la creació de serotonina, substància que estabilitza l’ humor i millora el seu funcionament deixant de banda a la tristesa o l’apatia.

o   La comunicació emocional: les relacions afectives regulen les emocions i en conseqüència tota la psicologia del cos. L’amor és una necessitat biològica, com ho és l’aliment o la protecció contra el fred. Ocupar-se dels demés (inclús d’un animal) millora l’ humor i la resposta a l’estrès.

o   L’esport: l’exercici físic te poderosos efectes sobre els neurotransmissors del cervell. Segons nombrosos estudis realitzats, l’exercici és tan efectiu com un antidepressiu.


Iulia Lazea

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada