dijous, 17 de març del 2011

El condicionament

Un dels temes que s'ha estudiat en el curs ha estat sobre:
-Condicionament Clàssic   



És un tipus d'aprenentatge associatiu que va ser demostrat per primera vegada per Ivan Pavlov. En el procés, va dissenyar l'esquema del condicionament clàssic a partir de les seves observacions:


EI -------> RI EC -------> RC 


La primera línia de l'esquema mostra una relació natural, no condicionada o incondicionada entre un estímul (EI = Estímul incondicionat o natural) i una resposta (RI = Resposta incondicionada). Els gossos saliva (RI) naturalment davant la presència de menjar (EI).






-Condicionament Operant:


És un tipus d'aprenentatge associatiu que té a veure amb el desenvolupament de noves conductes en funció de les seves conseqüències, i no amb l'associació entre estímuls i conductes reflexes existents com passa en el condicionament clàssic. Els principis del condicionament operant van ser desenvolupats per BF Skinner, qui va rebre la influència de les investigacions de Pavlov i d'Edward L. Thorndike.

 


La taronja Mecanica



Per aprofundir en el tema, vam veure una pel lícula anomenada "La taronja mecànica". Un breu resum d'aquesta en la qual podria dividir-se en tres parts:


La primera narra les bretolades d'Alex (pallissa a un captaire, baralla a mort amb la banda de Billy boy, assalt a la casa de l'escriptor i violació de la seva dona en la seva presència, agressions als seus drugos-amics-i l'assassinat de la dona dels gats). La segona, la presó i el psiquiàtric on és sotmès a un tractament per convertir-se en un bon ciutadà. La tercera la seva reinserció social i la venjança que pateix a mans d'una banda de vells, els seus antics drugos convertits en policies i l'escriptor i els seus sequaços. Després d'un intent de suïcidi i un llarg període en coma desperta de nou la seva personalitat salvatge. En aquesta pel lícula podem veure clarament que s'utilitza el condicionament operant (o instrumental) ja que el tractament d'Alex de tornar un ésser menyspreable i malvat a un "bon ciutadà", es basa en fer-ho veure pel lícules plenes de violència durant llargues hores a la vegada que, amb els ulls oberts per un instrument sense possibilitat a tancar, li s'empelten algun tipus de substància o droga que li provoca nàusees, dolors i altres patiment pel que Alex acaba associant l'agressivitat amb patiment físic propi per la qual cosa el resultat és que acaba sent, per dir-ho d'alguna manera, incapaç de matar una mosca sense sentir dolor o malestar algun.


A primera vista es podria dir que Alex ha canviat totalment la seva personalitat però en realitat el tractament, basat en el condicionament operant, només ha fet desplaçar de banda la seva veritable personalitat doncs finalment Alex acaba sent el mateix que havia estat abans per la qual cosa es demostra clarament que l'ésser humà no pot canviar la seva naturalesa.
 
M. Isabel Solan G.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada