dimecres, 16 de març del 2011

AGRESIVITAT INNATA

Al llarg d’aquest curs un dels temes que hem treballat a psicologia ha estat “l’agressivitat innata” i ho hem fet a partir de la intervenció del primatòleg Frans de Waal al programa televisiu Redes, presentat per l’Eduard Punset.  
Frans de Waal afirmava que tant els animals com els humans posseïm una tendència innata agressiva. Aquesta, però, no ens fa malvats ni és la culpable de les guerres, simplement és una de les característiques necessàries per a la supervivència. 

Als principis de la humanitat no es donaven gaires conflictes entre les persones. Va ser amb l’aparició de l’agricultura que alguns van començar a acumular riquesa. Aquesta riquesa va ser la causa de moltes de les disputes que van esdevenir en aquells temps.
Si bé al principi el concepte de disputa es basava en l’agricultura, que va ser una innovació en aquella època, conforme van passant els anys  els conflictes es veuen causats per les innovacions més actuals que van sorgint. Com per exemple, el cas d’ara, el petroli, que és la base del conflicte entre EEUU i Afganistan.
Llavors quan es comencen a crear organitzacions o exercits entra en joc la intel·ligència i la capacitat de planificar algun mal cap a un altre. És per aquest motiu que es pot afirmar que l’agressivitat innata no és la causant dels grans conflictes armats.

Aquest tema va despertar la nostra curiositat per tant es va convertir en un motiu de debat entre el grup de psicologia. Es va obrir un fòrum en el qual vam reflexionar sobre la pregunta següent: “És l’instint agressiu innat dels humans la causa de les guerres?”. 
Després d’haver realitzat un seguit d’activitats basades en el vídeo, comentat anteriorment, i  absorbit una sèrie de coneixements vam reflectir les nostres opinions, que posteriorment van ser debatudes. 
La majoria vam coincidir en que l’instint innat agressiu no era el causant de  les guerres, com creia Fran de Waal. Però a partir d’aquest tema principal es van derivar idees on van dividir les opinions. Una d’aquestes va ser si era possible la pau mundial, la majoria veiem aquest concepte d’una forma pessimista, pensàvem que no era possible aquest esdeveniment.

Per tant, la conclusió final a la que vam arribar va ser que tot i que tenim una agressivitat innata pròpia aquesta només ens permet al supervivència, ja que gràcies a ella encara continuem habitat la terra a causa de les lluites que van tenir al principi amb les feres o amb altres éssers.
Un altre punt molt important és que l’agressivitat innata no fa que siguem malvats ni tampoc és causant de les guerres, sinó que hi ha altres raons perquè hi hagin disputes entre països o en un mateix país.
Aquest motiu sol ser una innovació relacionada amb temes politics i de poder.
Com a reflexió grupal creiem que fer aquesta activitat ens ha fet adonar-nos que la guerra no està relacionada amb l'agresivitat. entenem l'agresivitat innata com un reflex instintiu davant un perill cap a la nostra persona, per tant és una reacció impulsiva que costa de controlar, a vegades. En canvi les guerres són un atac fret i planificat intel·ligentment.


Dunia Inclán, Laura Peláez, Gabriela Pérez

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada